"Meille aurinkoenergia on ideologinen ja imagovalinta"

Valkealassa toimiva Aholammen tila investoi aurinkovoimalaan paitsi halusta pienentää sähkölaskuja, myös halusta hyödyntää puhdasta ja päästövapaata energiaa. Vuonna 2017 mansikoita ja vadelmia viljelevälle tilalle asennettiin 120 aurinkopaneelia. Nyt mietinnässä on investoiminen vielä akustoihin.

”Kulutamme valtaosan sähköstä kesällä, jolloin käytämme jäähdytys- ja kylmälaitteistoja täydellä kapasiteetilla. Tilallamme sähkön kulutushuippu osuus siis ajankohtaan, jolloin aurinkosähköä on parhaiten saatavissa”, kertoo tilan isäntäpari Tuula ja Esa Vigren. 

”Yhden vuoden kokemuksella emme voi vielä tehdä varmoja johtopäätöksiä, mutta uskomme vahvasti, että tavoitteet sähköntuotannon kannattavuudesta toteutuvat. Paneelien tuottaman sähkön määrä on ollut melkein odotetun mukainen”, sanovat Vigrenit.

 

”Uusiutuvan energian käytöllä on meille suuri ideologinen merkitys, ja se on tärkeää myös yrityksemme imagolle. Hyödynnämme luonnon antimia, joten ilmasto- ja ympäristöasiat ovat meille tärkeitä.”

 

Vuoden 2017 sateisuus ja pilvisyys vähensi aurinkovoimalan tuottaman sähkön määrää, mutta aurinkosähkö on silti näkynyt tilan pienentyneessä sähkölaskussa. 

”Investoinnin lopullinen kannattavuus selviää vasta muutamien vuosien kuluessa ja riippuu aurinkosähkön tuotantomääristä, sähkönkäytön optimoinnista ja tietysti tulevasta sähkön hinnan kehityksestä.”

 

TAKAISINMAKSUAJAKSI MUODOSTUI KYMMENISEN VUOTTA

Aholammen tilalla voimalainvestoinnin takaisinmaksuajaksi muodostui kymmenisen vuotta. Tilalla on huomattu, että kun aurinkoenergiaa ei varastoida akustoihin, pitää oman sähkönkulutuksen optimointiin kiinnittää huomiota, mahdollisimman suuren hyötysuhteen aikaansaamiseksi.  

”Olemme pohtineet jatkoinvestointia akkuteknologiaan, jonka avulla voisimme tasapainottaa sähkön tuotannon ja kulutuksen esimerkiksi vuorokauden aikana.”

”Tähän mennessä asennettu laitteisto on ollut huoltovapaa ja vaativista olosuhteista eli huonohkosta säästä ja kivisestä maastosta huolimatta asennus sujui hyvin.”

 

AURINKOSÄHKÖ SUOMESSA

Suomen pohjoinen sijainti ei poista sitä tosiseikkaa, että meilläkin on oivalliset edellytykset aurinkosähkön käyttämiselle. Koska vuorokauden valoisa aika on kesäisin Suomessa pitkä, riittää meillä aurinkoenergiaa käytettäväksi enemmän kuin vaikkapa Pohjois-Saksassa. Lisäksi aurinkopaneelit tuottavat enemmän sähköä viileässä, ja sen takia meilläkin on aurinkoenergian hyödyntämiseen erinomaiset edellytykset.

Aurinkoenergia on ympäristöystävällinen energiaratkaisu ja investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin. Kertainvestoinnista on hyötyä vuosikymmeniksi eteenpäin. Aurinkoenergia sopii omakotitaloihin, taloyhtiöihin, maatiloille, kesämökeille ja jopa autoilijoille. Voit valjastaa aurinkopaneelit tuottamaan sähköauton tarvitseman lataussähkön.

Aurinkoenergia on mahdollista ladata akustoihin ja käyttää silloin, kun aurinko ei paista. Oman aurinkovoimalan ylimääräisen tuotannon voi myös myydä verkkoon. 

Aurinkoenergia todella on fiksua energiaa! Sähköpalvelu Leino Oy on GEF-yhteistyökumppani. 

 

HUOMIOI NÄMÄ:

1. Kotitaloudet voivat hyödyntää kotitalousvähennyksen. 
2. Kauttamme rahoitussopimus OP Kymenlaakson kanssa! 
3. Yritykset ja yhteisöt voivat saada investointiin energiatukea Business Finlandilta.
4. Maatiloilla on mahdollisuus hakea investointukea.