Kouvolan Aikuiskoulutuskeskus valitsi aurinkoenergian

Kun Kouvolan Aikuiskoulutuskeskuksessa suunniteltiin investointia uusiutuvaan energiaan, nousi aurinkoenergia vertailussa ylitse muiden. Uusiutuvaan energiaan perustuva ratkaisu oli aikuiskoulutuskeskukselle tärkeä paitsi taloudellisesti, myös imagollisesti.

”Toimintaamme ohjaa ympäristöohjelma, ja olemme sitoutuneet muun muassa vähentämään tuottamamme jätteen määrää ja lajittelemaan. Tähän ajatteluun aurinkoenergiaan investoiminen istuu hyvin”, perustelee Kouvolan Aikuiskoulutuskeskuksen toimitusjohtaja ja rehtori Leena Kaivola.

”Meillä on myös talotekniikan opetusta ja koulutamme aurinkopaneelien ja –keräimien asentajia. Aurinkopaneelit toimivat meillä siis myös opetusmateriaalina", huomauttaa Leena Kaivola. 

 

”Painotimme valinnassa kokonaisuutta. Meille oli tärkeää valita järjestelmän toimittajaksi paikallinen yritys ja kokonaisuutena kilpailukykyisin tarjous. Sähköpalvelu Leinon kohdalla nämä ominaisuudet onneksemme yhdistyivät. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä.”

 

”Suunnitteluvaiheessa tutkimme erilaisia uusiutuvaan energiaan perustuvia ratkaisuja. Esimerkiksi maalämpöinvestoinnin takaisinmaksuaika osoittautui sen verran pitkäksi, ettei se meistä ollut aurinkoenergian rinnalla kilpailukykyinen ratkaisu.”

Aurinkovoimalainvestoinnin takaisinmaksuajaksi tuli seitsemän vuotta.

”Nyt voimme todeta, että neljän ja puolen vuoden kuluttua investointi on maksettu ja sen jälkeen voimalan tuottama energia on ilmaista. Paneelien käyttöikä on ainakin 20 vuotta.”

”Järjestelmän luvattiin olevan huoltovapaa ja sitä se on myös ollut. Asennus sujui nopeasti ja ammattitaidolla”, kertoo hankintavastaava Ville Virtanen.

 

YRITYKSET JA YHTEISÖT VOIVAT HAKEA INVESTOINTITUKEA

Leena Kaivola pitää hyvin mahdollisena, että aurinkoenergiapaneeleita asennetaan oppilaitoksen toisenkin rakennuksen katolle, eritoten, kun investointiin on mahdollista saada investointitukea. Vuonna 2015 tukea haettiin ELY-keskukselta, 2018 tukihakemus toimitetaan Business Finlandille (entiset Tekes ja Finpro).

Sähköpalvelu Leino Oy valikoitui aikuiskoulutuskeskuksen aurinkovoimalan toimittajaksi kilpailuttamisen perusteella.  

”Valitsimme järjestelmän toimittajaksi lopulta Sähköpalvelu Leino Oy:n, koska hinta-laatu –suhde oli paras”, kertoo Leena Kaivola.”Painotimme valinnassa kokonaisuutta. Meille oli tärkeää valita järjestelmän toimittajaksi paikallinen yritys ja kokonaisuutena kilpailukykyisin tarjous. Sähköpalvelu Leinon kohdalla nämä ominaisuudet onneksemme yhdistyivät. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä.”

 

VUOSITTAINEN SÄHKÖNTUOTTO NOIN 30 000 kWh

"Kouvolan Aikuiskoulutuskeskuksen A-talon katolle asennettu 150 paneelin aurinkovoimala on nimellisteholtaan 37,5 kWp. Tyypillisesti jokainen asennettu kWp tuottaa vuosittain noin 800-850 kWh:ta sähköä, eli vuosittainen auringosta saatu sähköntuotto 150 paneelilla on noin 30 000 kWh", kertoo Ville Virtanen.

"Kaikkiaan vuonna 2015 asennettu voimala on 2017 loppuun mennessä tuottanut sähköä noin 47 000 kWh:ta."

 

AURINKOSÄHKÖ SUOMESSA

Suomen pohjoinen sijainti ei poista sitä tosiseikkaa, että meilläkin on oivalliset edellytykset aurinkosähkön käyttämiselle. Koska vuorokauden valoisa aika on kesäisin Suomessa pitkä, riittää meillä aurinkoenergiaa käytettäväksi enemmän kuin vaikkapa Pohjois-Saksassa. Lisäksi aurinkopaneelit tuottavat enemmän sähköä viileässä, ja sen takia meilläkin on aurinkoenergian hyödyntämiseen erinomaiset edellytykset.

Aurinkoenergia on ympäristöystävällinen energiaratkaisu ja investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin. Kertainvestoinnista on hyötyä vuosikymmeniksi eteenpäin. Aurinkoenergia sopii omakotitaloihin, taloyhtiöihin, maatiloille, kesämökeille ja jopa autoilijoille. Voit valjastaa aurinkopaneelit tuottamaan sähköauton tarvitseman lataussähkön.

Aurinkoenergia on mahdollista ladata akustoihin ja käyttää silloin, kun aurinko ei paista. Oman aurinkovoimalan ylimääräisen tuotannon voi myös myydä verkkoon. 

Aurinkoenergia todella on fiksua energiaa! Sähköpalvelu Leino Oy on GEF-yhteistyökumppani. 

 

HUOMIOI NÄMÄ:

1. Kotitaloudet voivat hyödyntää kotitalousvähennyksen. 
2. Kauttamme rahoitussopimus OP Kymenlaakson kanssa! 
3. Yritykset ja yhteisöt voivat saada investointiin energiatukea Business Finlandilta.
4. Maatiloilla on mahdollisuus hakea investointukea.
 

***

Kuvateksti: Kouvolan Aikuiskoulutuskeskuksen sähkölaskut ovat pienentyneet oman katolle asennetun aurinkovoimalan ansiosta.
"Olemme olleet erittäin tyytyväisiä", sanovat toimitusjohtaja ja rehtori Leena Kaivola sekä hankintavastaava Ville Virtanen.